
Blauwe bessen zijn heerlijk, gezond en zitten vol met antioxidanten. Maar wat zijn antioxidanten eigenlijk en waar zitten ze in?
Een antioxidant is in staat is om schadelijke vrije radicalen te neutraliseren. De meeste antioxidanten doen dit door met de radicalen te reageren, waardoor ze onschadelijk worden. De schadelijkheid van radicalen wordt veroorzaakt doordat de moleculen zeer gemakkelijk reacties aan kunnen gaan met bijvoorbeeld het DNA, wat kan leiden tot de ontregeling van de celdeling en dus tot kanker, of beschadiging van verschillende intracellulaire eiwitten.
Voedingswaarden 100gr blauwe bessen
Water | 85 g |
Koolhydraten | 12.1 g (waarvan suiker 5.4 g) |
Eiwitten | 0.7 g |
Vet | 0.7 g |
Calcium | 16 mg |
IJzer | 0.8 mg |
Vitamine A | 280 I.E. |
Vitamine B-complex | 0.35 mg |
Vitamine C | 16 mg |
Energie | 258 Joule (62 Cal.) |
Verder bevat de blauwe bes magnesium, fosfor en diverse belangrijke mineralen |